- Serveis de Teràpia Ocupacional (STO), Servei de centre de dia Ocupacional d’Inserció (SOI), Centres de Dia d’Atenció Especialitzada (CAE), els clubs socials i els serveis prelaborals
Amb l’objectiu de protegir un dels grups de població més vulnerable de la infecció per la COVID-19 , les persones amb discapacitat; se suspenen temporalment les activitats als centres de dia de teràpia ocupacional, el servei de centre de dia ocupacional d’inserció, els centres de dia d’atenció especialitzada, els clubs socials i el serveis prelaborals. Per als usuaris d’aquests serveis que requereixin continuïtat de l’atenció es garantirà el dispositiu més adient per a l’usuari.
- Centres de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP), Centres d’Atenció a Persones amb Discapacitat (CAD) i Serveis de Valoració de la Dependència (SEVAD)
Es tanquen temporalment els Centres de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP), Centres d’Atenció a Persones amb Discapacitat (CAD) i Serveis de Valoració de la Dependència (SEVAD) de la Xarxa de Serveis Socials d’Atenció Pública.
- Serveis d’intervenció socioeducativa no residencial per a infants i adolescents en situació de risc i les seves famílies (centres oberts).
Anul·lació de les activitats que es realitzen en els centres oberts i en els serveis d’intervenció socioeducativa i que estan dirigides als infants i adolescents a excepció d’aquelles situacions d’atenció social imprescindibles com són el servei de menjador en coordinació amb els serveis socials bàsics i especialitzats en l’àmbit de l’atenció a la infància en risc.
- Centres de Dia i Servei d’Atenció Domiciliària (SAD)
En cas de suspensió temporal de l’activitat d’un centre de dia, s’identificarà les persones en situació de vulnerabilitat que necessitin continuïtat d’atenció a la seva llar, tenint en compte criteris com si tenen o no suport familiar, si viuen soles i la seva situació de dependència.
- Pel que fa al grup de persones en situació de vulnerabilitat, s’activarà el Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) i d’àpats d’acord amb el circuit establert a cada territori.
- Per cadascuna de les persones en situació de vulnerabilitat, s’especificarà la intensitat d’atenció al domicili i freqüència i el nombre d’àpats a domicili diaris.
- El centre de dia posarà a disposició dels familiars un telèfon per resoldre incidències i en cas necessari activar els serveis que donin cobertura a les necessitats dels usuaris.
Actualizació del protocol de mesures de protecció i d’actuació per als professionals dels serveis d’atenció a domicili (SAD), seguint les indicacions del Departament de Salut que inclou:
-
- Mesures específiques pel personal que fa atenció directa
- Maneig de residus a domicili
- Neteja de superfícies
- Normes de convivència en domicili
- Serveis per a dones que han patit violència masclista (cases d’acollida, pisos, serveis d’intervenció especialitzada (SIE), serveis tècnics de punt de trobada (STPT)
Es restringeix l’accés de persones alienes als serveis, se suspenen entrevistes, es reprogramen totes les visites presencials a contactes telèfonics o telèmatics i se suspenen temporalment les activitats de grups. En tots els serveis, es faran les excepcions necessàries per a les atencions d’emergència per a dones que necessitin una avaluació urgent.
- Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC)
A partir de dilluns se suspenen durant 15 dies totes les accions formatives i d’orientació laboral grupals del SOC i del Consorci de la Formació Contínua de Catalunya (cursos, jornades, congressos, seminaris…). També se suspenen les activitat grupals i formatives presencials en els centres i entitats de formació que executen programes i serveis en l’àmbit de la formació professional per a l’ocupació i de la resta de polítiques actives d’ocupació.
- Xarxa d’Albergs de Joventut – Xanascat.
Se suspenen totes les activitats col·lectives, actes públics i sortides o viatges en grup, en les que participin infants o joves, promogudes per associacions juvenils, entitats de serveis a la joventut o organismes de joventut de les administracions públiques, com també el programa “Vacances en família”, i les estades en albergs públics de l’Administració de la Generalitat excepte els casos que allotgin persones en acolliment social o en residència per motius de mobilitat obligada.
S’ajorna, també, la realització dels cursos de formació de caràcter presencial d’educadors I educadores en el lleure.
- Servei Info Migració (informació d’estrangeria presencial, electrònica i telefònica via 012)
Se suprimeix l’atenció presencial al servei Info-Migració a partir d’avui i es farà per mitjans telefònics i telemàtics en els horaris habituals dels serveis i se suprimeix també el sistema de lliurament de documentació que requereixi assistència presencial. S’habilitarà un sistema electrònic de lliurament d’informes d’estrangeria que es posarà a disposició dels usuaris.
Per la altra banda, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies també ha fet les recomanacions següents per als serveis de les àrees bàsiques de serveis socials en relació amb el coronavirus:
- Es prioritza l’atenció en situacions urgents de persones vulnerables que no poden prescindir d’actuacions dels Equips Bàsics d’Atenció Social (EBAS).
- L’atenció es fa en coordinació amb el Pla Local d’Emergències i amb les entitats locals de cada municipi
- Es prioritza atenció en emergència social, Servei d’Atenció Domiciliària (SAD), alimentació i menors.
- Es reprogramen atencions no urgents i es fomenta atenció telefònica i el teletreball dels equips.
Trobareu tota la informació i materials del Departament de Salut al web http://canalsalut.gencat.cat/coronavirus.